Publicerad i Göteborgs-Posten

När de flesta tar sovmorgon på lördagar sätter sig Baker Ahmed i radiostudion i Gårda. För nio år sedan var han en liten röst som bara hördes av göteborgare. Nu lyfter han fram andras små röster över hela världen och ställer svenska och kurdiska myndigheter till svars.

Det är lördagsmorgon och full aktivitet vid Göteborgs Närradioförening. Studion är liten, utan utsmyckning och med en utrustning som inte är helt modern. Baker Ahmed sveper med handen och skrattar.

– Det är som att sända från den kurdiska bergsgerillan.

Baker förbereder sig för veckans sändning. Tre timmar framöver talar han i radion. Hälften av programtiden går i satirens spår, i bästa Lettermanstil, och Göteborgs kurder sitter bänkade. Tidigare var det många som spelade in hans program, nu går det att höra dem via närradions hemsida. Det har gjort att kurder över hela världen lyssnar. Baker menar att satiren är ett lite lättare och populärare sätt att ta upp politiska och kulturella frågor.

Men han är också allvarlig och har en seriös bild av sig själv.

– Vi vill vara de röstlösas röst, de som inte kommer till tals. Vi talar till kurderna i världen och tar upp både lokala och internationella frågor.

 För Baker handlar radiopratande om att verka för demokrati, för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Som exempel berättar han om en kurdisk journalist, Kemal Saaid Kadir, som försvann i Kurdistan när han kritiserade regimen.

– Vi drog i gång en kampanj där vi vände på varenda sten i sökandet efter honom, sedan hängde andra på. Först nekade kurdiska myndigheter till att de hade något med försvinnandet att göra, men i efterhand har en minister erkänt, säger Baker.

Han lutar sig framåt i stolen, artikulerar tydligt och gestikulerar.

– Nu är Kemal Saaid Kadir fri och verksam i Österrike. Det känns bra, det känns att jag har gjort något.

Men Baker har inte bara fått beröm. De finns de som säger att han kritiserar makten för mycket, att han inte ser något positivt med det kurdiska styret. Av den anledningen har han också fått ta emot en hel del hotbrev.

– Det finns en lång tradition av gerillakrigföring hos oss kurder, därför har det varit lite av ett tabu att kritisera styret. När vi började sända var många lyssnare inte vana vid att höra sådan radio, men det har ändrats. Nu är vi ett av de populäraste programmen, säger han.

Baker kom till Sverige 1993 från Kurdiska Irak med en civilingenjörsexamen från Bagdads Universitet i bagaget. Det första Gulfkriget var slut och kurderna hade för första gången på länge fått en egen regering. Enligt Baker var korruptionen stor och som vänsteraktivist kom han redan från början i konflikt med de USA-stödda myndigheterna. Flera av hans släktingar råkade illa ut och själv flydde han med sin fru och sin ettåriga dotter till Sverige. Efter ett år fick familjen uppehållstillstånd. De första åren jobbade han som städare på Stena Lines Tysklandfärjor och engagerade sig under den tiden fackligt.

– Den fackliga utbildningen gav mig en push in i det svenska samhället. 1996 blev jag sektionsordförande och några år senare ombudsman och projektledare inom sjöfartsförbundet, säger Baker.

Nu arbetar han som arbetsförmedlare och är fortfarande fackligt aktiv. Radiopratandet oavlönat arbete. I år är det nio år sedan han första gången satte sig i studion en ledig lördag morgon, men så är det inte heller pengar som driver honom.

Programmet sänds på kurdiska och tar upp ämnen som berör kurdernas vardag. I Sverige kan det handla om socialtjänsten, migrationsverket eller facket. I världen kurdisk kultur eller korruption. Oftast är det Baker själv som pratar, annars finns han i bakgrunden. Han skulle gärna jobba med radio på heltid om han fick lön för det och är övertygad om att han skulle kunna göra bra program.

– Vi har ett nätverk av journalister runt hela världen som rapporterar direkt från annars stängda områden. Vi använder oss av hela den kurdiska förskingringens möjligheter, säger han.

Det och tillgången till ny teknik, dataöverföring och mobiltelefoni har skapat många nya möjligheter att låta utsatta människor tala med egna ord direkt i radion.

– Senast idag har jag fått klartecken om en intervju via mobiltelefon med befolkningen som direkt är drabbade av Turkiets bombningar i det för journalister stängda området i norra Irak, säger Baker.

Tidigare har han hjälpt en författare, Mariwan Halbjai, som hade fått en fatwa, en islamsk dödsdom över sig av islamistiska grupper, att fly från Irak.  Brottet var att han hade skrivit en bok, Kvinnor och kvinnors sexualitet i Islam. Baker fick en intervju med författaren i hans gömställe via mobiltelefonen och startade en kampanj som både gav fallet stor medial uppmärksamhet och drog in pengar till författaren. Nu lever Mariwan Halbjai i väst.

Vid sidan om radiopratandet och arbetet på arbetsförmedlingen är Baker aktiv skribent på flera tidningars debatt- och kultursidor. Utöver det har han gett ut en essäsamling och två diktsamlingar. Han menar att lyriken är ett naturligt sätt för honom att uttrycka sig och att han ofta tänker i poetiska banor när han reflekterar över vardagen.

Än så länge skriver han bara på kurdiska.

– Jag gav ett löfte till mig själv att översätta poesin till svenska när jag hade varit här i tio år, men det har aldrig blivit av. Poesi har inte så stor marknad i Sverige.

Sven Bjerde