Publicerad i Bohusläningen

Thomas Blomqvist och Mikael Karlsson var först med punken i Munkedal med bandet Anti-Avans. De var också först med att dra igång en punkfestival i Munkedal.

Tiden var 1984, platsen föreläsningssalen och banden som spelade Anti-Avans, Jehovas, Fattijons, Strawdogs, Product Assar och Asta kask.

– Vi var ett typiskt garageband. Orsaken till att vi drog igång punkfestivalen var att vi ville dra hit folk med samma musiksmak. Men också för att själva få spela, säger Thomas Blomqvist.

Och det blev succé, åtminstone i det lilla. 200-300 besökare och några kända band. Asta Kask spelar visst fortfarande, men inte på den gångna helgens punkfestival. Där har däremot både Thomas och Mikael varit, men bara som besökare.

Thomas skrattar.

– Punken har väl så att säga legat lite i dvala för oss sedan 1985 då Anti-Avans slutade spela, säger han.

Spelskickliga band

Efter femhundra sålda ex av en ep-skiva i vinyl och ett egetproducerat kassettband lade Thomas och Mikael ner Anti-Avast. De hade inte tjänat några pengar, men det hade varit kul. Fortfarande lyssnar både Thomas och Mikael på punk även om musiken har förändrats mycket sedan deras tid. I början på åttiotalet inspirerades svenska lokala punkband av storheter som Sex Pistols, Clash, Dead boys, Ebba Grön och Stooges.

– På vår tid var det bra bara det lät lite, säger Mikael.

Hos dagens små punkband är musiken snabbare och på många sätt bättre. De är mycket mer spelskickliga och spelar för att de faktiskt är bra på det, menar både Thomas och Mikael.

– Fast egentligen är det svårt för oss att bedöma. Det är en helt annan punkgenre i dag, tillägger Thomas.

Välorganiserad festival

Vad det gäller helgens festival är både Thomas och Mikael imponerade av hur välorganiserat allting har varit. De berättar bland annat hur de på hemväg från Folkets park, vid tretiden på natten, såg arrangörerna lysa upp järnvägsspåret med ficklampor för att inte besökarna skulle snubbla i mörkret.

Thomas skrattar ännu en gång.

– Det är något som vi missade på vår festival.

Mikael tillägger:

– Det är kul att det händer något i Folkets park. Om det blir lyckat den här gången kanske det blir fler gånger.

Nuförtiden är Thomas bagare, tills alldeles nyligen även innehavare till Blomqvists Bageri. Mikael är anställd som en allmän fixare.

– Jag skruvar, säger han. Lagar allt som Thomas har sönder. 

         

 Sven Bjerde